مشاوره فردی

با توجه به به تعارض داشتن نیاز ها و تمایلات ما با واقعیات محیط و روابط، فشار روانی در زندگی انسان، امر اجتناب ناپذیری است و از این رو فرد در زندگی خود با چالش هایی رو به رو خواهد شد و برای حل کردن آن ها باید تصمیم صحیحی بگیرد . 

مشاوره فردی در چنین مواقعی بهترین انتخاب خواهد بود زیرا که در مواردی نظیر تصمیم گیری های مهم، مشکلات روانشناختی نظیر افسردگی، اضطراب، وسواس فکری و عملی، مدیریت بحران، افزایش اعتماد به نفس، رفع اختلالات شخصیتی، روابط بین فردی، تنظیم خشم و … مناسب خواهد بود. به عبارتی مشاوره فردی در جهت دریافت پشتیبانی و رشد در زمان های چالش بر انگیز است و همچنین در جهت حل مشکلات رابطه ای با همسر، خواهر، برادر و دیگران، مشکلات مربوط به بدرفتاری و غفلت و یا حالات دیگر نظیر داغ دیدگی، مشکلات تحصیلی، مشکلات دینی و معنوی نیز موثر است که برای دریافت مشاوره و کمک تخصصی در این موارد می توانید به کلینیک روانشناسی جان زیبا مراجعه بفرمایید.

مشاوره فردی نوعی از مشاوره است که از طریق آن، درمانگر با فرد مراجع در یک فضای مناسب و مطمئن، احساسات ، باورها و رفتارهای او را بررسی می کند ، مشاور، سعی می کند به بیمار کمک کند تا نسبت به خودش و دیگران شناخت پیدا کند ، اهداف را در زندگی تعیین کنند.

چه کسانی به مشاوره فردی می‌روند؟

 افراد به خاطر دلایل مختلفی در زندگی خود به دنبال درمان می روند. آنها برای مدیریت چالش ها و مسائل مهم زندگی، آسیب ها و ناراحتی های دوران کودکی، بیماری های روانی مثل اضطراب ، افسردگی ، نگرانی ، خودشناسی، رشد شخصی و کشف استعدادها و توانایی های فردی به مشاوره فردی روی می آورد.

افراد در طول مدت درمان خود به صورت هفتگی یا ماهانه به درمانگر خود مراجعه می کنند. این مدت براساس نیازها ، کمبودها، اختلالات و درخواست های مراجعین تعیین می شود.

در مشاوره فردی، فرد با مراجعه به مشاور متخصص، اطلاعات شخصی، خصوصیات اخلاقی، پیشینیه رفتاری و دلیل مراجعه خود را مطرح می کند.

۳ هدف مشاوره فردی

  1. پیشگیری
  2. رشد
  3. مداخله درمانی

پیشگیری

در مشاوره فردی سعی بر این است تا اطلاعات روانشناختی و مهارت های لازم به شکلی مناسب به مراجعه کننده آموزش داده شود.

رشد

در مشاوره فردی به مراجعه کننده کمک می شود تا استعدادها و توانایی های وی شکوفا شود و رشد شخصیتی داشته باشد.

مداخله درمانی

در مشاوره فردی، فرد درمانگر شناخت و کشف راه حل مناسب برای حل مشکلات رفتاری و شخصیتی مراجعه کننده را در نظر می گیرد و اقدام می نماید.

پنج مرحله مشاوره فردی چیست؟

  1. حضور
  2. درک و فهم
  3. تشخیص مشکل
  4. بیان راه حل
  5. پایان مشاوره و پیگیری

حضور مراجعه‌کننده

مراجعه کننده در اولین جلسه ملاقات با درمانگر حضور می یابد. درمانگر وضعیت بدنی، اشارات بدنی، تماس چشمی مراجعه کننده را در نظر می گیرد. مشاور با پرسیدن سوالاتی از قبیل اینکه چه موردی پیش آمده یا اینکه آماده ام تا به صحبتهای شما گوش دهم سر صحبت با مراجعه کننده را باز می کند. هرچقدر پرسش ها دوستانه و در کمال آرامش باشد، مراجع احساس راحتی بیشتری برای بیان خواسته و توضیحات خود خواهد داشت.

درک و فهم

با ایجاد فضای مناسب درمانگر می تواند احاطه بیشتری بر دنیای درونی مراجعه کننده داشته باشد. مشاور با داشتن رفتار هماهنگ و ثبات شخصیتی سعی می کند خود را آنطور که هست نشان بدهد. توجه کافی و بدون قید شرط به مراجع و همدلی با وی باعث می گردد که با احساسات درونی مراجعه کننده ارتباط برقرار کند و به شناخت کافی شخصیتی دست یابد.

تشخیص مشکل

درمانگر ، با بررسی دقیق رفتار مراجعه کننده به علت مشکل پی برده، به نحوی که با روش های علمی جمع آوری اطلاعات از قبیل مشاهده، مصاحبه تشخیصی، آزمون های روانی و گزارش های شخصی و ارزیابی آن به تشخیص درست مشکل فرد می رسد.

بیان راه حل

با تشخیص مشکل رفتاری، مشاور با تعبیر و تفسیر راه حل مناسب را برای درمان در نظر می گیرد و با استفاده از رویکردهای مشاوره ای از روان پویایی تا شناخت درمانی به درمان می پردازد. رویکرد رفتاری براساس نقش یادگیری در اختلال های رفتاری شامل کمک به مراجعه کننده برای تغییر رفتار از طریق یادگیری یا در رویکرد منطقی ، رفتاری ، عاطفی مشاور به صورت نظری تأکید دارد.

پایان مشاوره و پیگیری

مراجعه کننده در جلسه های مشاوره ای که حضور داشته راه حل های ارائه شده توسط مشاور را اجرا می کند. زمانی که فرد توانست بر مشکل خود تسلط یابد و به سازگاری درونی دست یابد ، مراحل مشاوره به پایان می رسد. بعداز این اگر فرد با مسئله ای برخورد کرد درمانگر پذیرای اوست.

اموری که به مشاوره فردی نیازمند است:

امور مربوط به زندگی مشترک و خانواده شامل مسائلی همچون انتخاب همسر، زندگی زناشویی، اختلالات جنسی، عدم تفاهم، خیانت، طلاق و… ( برای مطالعه مقالات اختلالات جنسی و مشاوره ازدواج کلیک کنید)

– مسائل مربوط به اعتیاد شامل روش های ترک اعتیاد 

– مسائل مربوط به دوران کودکی شامل مواردی همچون پرخاشگری، بیش فعالی، مشکلات تحصیلی و…

– مواجه شدن با بحران ها و اختلالات روحی نظیر اضطراب، افسردگی، وسواس و…

– مواجه شدن با رویدادهای بسیار ناگوار زندگی نظیر بلایای طبیعی 

– قرار گرفتن تحت شرایط آسیب زا نظیر تجاوز و آزارهای جنسی 

– تعارضات و درگیریهای سازمانی و شغلی

نظرات (۴۲)

  1. زهرانوروزی
    ۱۴۰۱-۰۱-۳۰

    باسلام
    باتوجه به مشکلات فراوان ومتعددجامعه امروز وجود مشاوره واهمیت اون بسیار روشنه.اگر افرادجامعه درک درستی از این فرایند ولزوم این امر داشته باشند بسیاری ازمشکلات در همون مراحل ابتدایی حل میشه.یک مشاور می‌تونه در رشد و تعالی فرد وبه تبع اون جامعه نقش داشته باشه.چون جامعه متشکل ازافرادیست که هرکدام دارای مشکلات خاص خود هستند.مشاورانی که مشکلات جامعه روبه روز بتونن نیازسنجی کنن جایگاه مهمی دارند.

  2. سمیرا دامغانیان
    ۱۴۰۱-۰۱-۲۲

    سلام وقت شما بخیر ،مطالب بسیار عالی و آموزنده بود
    اش راجب درمان ترس هم مطالبی قرار بدید

  3. مریم اسماعیلی نسب
    ۱۴۰۰-۱۰-۱۳

    با سلام اگرچه ما اغلب از حمایت و پشتیبانی و گوش شنوای دوستان و خانواده بهره‌مند هستیم، اما ممکن است مواقعی پیش بیاید که مشکلاتی که با آن‌ها روبرو هستیم را نتوانیم با کسی در میان بگذاریم، یا نمی‌خواهیم دوستان و عزیزانمان از آن‌ها اطلاعی داشته باشند.
    در این صورت، مشاوره فردی یا یک روان‌درمانگر حرفه‌ای و متخصص و دارای صلاحیت خیلی می‌تواند مفید باشد. برای مثال اکثر افراد ممکن است مشکلات سلامت روحی و روان مانند افسردگی، اضطراب، اختلال دوقطبی و استرس و فشار روانی، مسائل بین فردی، سوگ، پرخاشگری و عصبانیت و اعتماد به‌ نفس پایین و … را تجربه کنند.

  4. حسین آقامحمدی
    ۱۴۰۰-۰۹-۰۸

    سلام عرض ارادت
    مطالب بسیار مفید و جامع میباشد. و مهم ترین نکته در موضوع مشاوره فردی آگاهی شخص از سلامت روان خود میباشد که با درک و فهم از تمام منظره ها این مطلب به دست می آید.
    (موفقیت از آن شماست)

    • فرید احمد عزیزی
      ۱۴۰۰-۱۰-۰۵

      سلام استاد خسته نباشین و ممنون از مطالب بسیار آموزنده تون.استاد ب نظر من یکی از رکن ها میتونه واقع و کامل گویی مراجعه کننده باشه یعنی تو بیاناتش هنگام مشاوره دچار خود سانسور گفتاری یا رفتاری نباشه ..

  5. عاطفه ترودی
    ۱۴۰۰-۰۸-۰۷

    با سلام
    تشکر از مطالب خوب و اموزندتون
    متاسفانه تو جامعه ی ما مشاور یا روانشناس بین مردم وجه خوبی نداره
    اما ب نظرم بهترین راه حل کمک از شخص سومیه ک به هیچ عنوان فقط دیدش نسبت ب یک شخص نیست
    تمام وجوه رو در نظر میگیره و با ارائه بهترین ایده به کیفیت زندگی و افکارتون کمک میکنه.

پیام بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ورود به سایت

اگر می خواهید در وبسایت عضو شوید لطفاً از اینجا عضو شوید.

عضویت در سایت

[wc_reg_form_bbloomer]

در صورتی که قبلاً عضو شدید از اینجا وارد شوید.