ذهنتان را خانهتکانی کنید
ما فصل بهار و سال جدید را با خانهتکانی منزل آغاز میکنیم. در فرهنگ ما ایرانیان خانه تکانی به معنی حذف اقلام غیرضروری از یک فضای نامرتب یا شلوغ است. این فرآیند را می توان برای اقلام فیزیکی ملموس در خانه یا محل کار مانند کتاب، مبلمان و لباس اجرا کرد. اما بینظمی را میتوان در چیزهایی که دائما ذهن شما را درگیر می کند نیز دید؛ مانند افکار منفی، نگرانیها و مسئولیتها که گاه میتوانند طاقتفرسا و باعث اضطراب شود. در این مطلب سعی میکنیم چند روش ساده برای خانهتکانی ذهن و کاهش استرس ارائه کنیم تا سال جدید را با ذهنی سالم و مرتب آغاز کنید.
ببخشید و فراموش کنید: بخشیدن بهترین راه برای رسیدن به آرامش ذهنی است. ما اغلب به دلیل اینکه کسی به ما توهین کرده یا به ما ضرری رسانده است، کینه را در قلب خود احساس میکنیم. سپس شکایتها و گلایهها در خود را پرورش میدهیم و نتیجه آن برای ما، بیخوابی، زخم معده و افزایش فشارخون است. توهین یا صدمه ممکن است یک بار اتفاق بیفتد، اما با تشدید شکایات، مدام آن را به خود یادآوری میکنیم. بهتر است این عادت را ترک کنید.
به اندازه توان خود مسئولیت به عهده بگیرید: ما اغلب تمایل داریم بیشتر از توانمان مسئولیت به عهده بگیریم؛ انگار این امر، با ایجاد حس قدرت کاذب، ذهن ما را خشنود میکند. اما با وجود آگاهی که از توانایی خود داریم، تنها نگرانی بیشتری را برای خود خواهیم آفرید. فعالیتهای بیشتر از حد توان، آرامش را از ذهن میرباید؛ بنابراین لازم است درگیریهای اضافی را کاهش دهید.
قاطع باشید و از نه گفتن احساس ناراحتی نکنید: اگر تعداد قرارها و تعهدات در تقویم شما بسیار زیاد است، در نظر بگیرید که آیا همه آنها ضروری هستند یا میتوان برخی از آنها را به تعویق انداخت، واگذار یا به طور کلی لغو کرد. تنها به این علت که احساس میکنید مجبور هستید، خود را ملزم به شرکت در رویدادهای اجتماعی نکنید. کارهایی را انتخاب کنید که ارزش وقت و انرژی شما را داشته باشد. وقت خود را با افرادی بگذرانید که سلامت روانی شما را تقویت میکنند. در فعالیتهایی شرکت کنید که از نظر شخصی یا حرفهای برای شما مفیدند و تا جایی که میتوانید بقیه را کنار بگذارید.
انجام ندادن چند کار همزمان و اولویتبندی آنها: وقتی چیزهای زیادی توجه شما را جلب میکند، نمیتوانید به روشنی در مورد یک کار فکر کنید و آن را به اتمام برسانید. ممکن است سعی کنید چندین کار را همزمان انجام دهید یا کارهای کوچک اما غیر ضروری را کنار بگذارید تا فهرستتان کوتاهتر به نظر برسد. با انجام این کار شما با اولویتهای اصلی خود دستوپنجه نرم نمیکنید و همچنان احساس میکنید خسته هستید. با لیست کارهای خود بیرحم باشید و با اولویتبندی به سراغ آنها بروید. اگر بدانید که پس از به اتمام رساندن یک کار، با انرژی بیشتری به سراغ کار بعدی خواهید رفت، عمل کردن به برنامه طبق اولویتها برای شما سادهتر خواهد شد.
سدکردن سیل روزانه اطلاعات: حجم انبوه اطلاعاتی که هر روز از منابع متعددی در معرض آن قرار میگیریم، ذهن را به خود مشغول میکند. مغز ما توسط اخبار، رسانههای اجتماعی، وبلاگها، تلویزیون، پیامهای متنی، ایمیلها، گشتوگذار در اینترنت بمباران میشود. برای کاهش استرس و تنش، لازم است نسبت به مدت زمانی که صرف خواندن یا تماشای اخبار، استفاده از رسانههای اجتماعی، تماشای تلویزیون یا مرور بیهدف در اینترنت میکنید، حساس باشید. برای خود محدودیت زمانی تعیین کنید و به آن پایبند باشید. برای این کار در اکثر گوشیها قسمتی برای تنظیم ساعت مشخص برای استفاده از رسانههای اجتماعی وجود دارد. با آن میتوانید حدودی را برای خودتان مشخص کنید. در مورد منابع اطلاعاتی که برای خواندن یا تعامل با آنها انتخاب میکنید مجددا فکر کنید. اگر قرارگرفتن منظم در معرض این منابع اطلاعاتی بر سلامت روان شما تأثیر منفی میگذارد، کمی از آنها فاصله بگیرید.
زمانی را به استراحت اختصاص دهید: آرامش نه تنها برای یک بدن خسته بلکه برای یک ذهن شلوغ نیز ترمیمکننده است. فعالیتها و تکنیکهای زیادی وجود دارند که به پاکسازی ذهن از افکار مزاحم کمک میکند. احتمالا مدیتیشن قدرتمندترین ابزار برای کمک به بازیابی آرامش ذهنی است. موسیقی ملایم، تمرین تنفس و وقت گذراندن در طبیعت نیز میتواند در این راستا کمککننده باشند.
به هم ریختگی ذهن میتواند تأثیر منفی بر زندگی ما بگذارد و خود را به شکلهای مختلف مانند اضطراب، اختلال خواب و احساس غرق شدن نشان دهد. استفاده از تکنیک های ذکر شده به شما کمک میکند ذهن و زندگی خود را از نگرانیها و افکار غیرضروری و ناخواسته خالی کنید، کاهش استرس را تجربه کنید و حس آرامش روانی را بازیابی کنید. در صورت استفاده مداوم از این نکات، تاثیر آنها را مشاهده خواهید کرد. اگر موفق به اجرای آنها نشدید، متخصصان کلینیک جان زیبا مشتاقانه شما را یاری خواهند کرد.
محمد مهدی قادری
1401-03-09بخشیدن یکی از بهترین هاست ؛ بخشیدن میتونه چالش برانگیز باشه مخصوصا اگر فردی که به شما آسیب زده متوجه عملش نباشه ! شما با بالا بردن درک خودتون از وضعیت دیگران میتونید ببخشید ، بخشش ربطی به تغییر کردن اعمال یا رفتار افراد نداره در واقع شما با بخشیدن دیگران به خودتون شادی ، آرامش و سلامت جسم و روحتون رو هدیه میدید .